Случвало ли ви се е в главата ви да изникне мисъл

...
Случвало ли ви се е в главата ви да изникне мисъл
Коментари Харесай

Съзнанието ти срещу теб: какво са натрапчивите мисли и нормално ли е да ги имаш

Случвало ли ви се е в главата ви да изникне мисъл или облик, който да ви изненада или даже да ви разстрои? Ако е по този начин, вие сте си имали работа с натрапчива мисъл. Тези неканени мисли са по-чести, в сравнение с допускате. Представляват идеи и облици, които идват на разум непредизвикано и нормално са нежелани.

„ Те могат да варират от мисъл, която ви кара да се чувствате малко неспокойни, до изцяло притеснителни “ , споделя психиатърът Лорън Едуардс, доктор. „ И нормално това е последното нещо, за което желаете да мислите. “
 Знаменитостите, които са преборили тежки душевен разстройства  Знаменитостите, които са преборили тежки душевен разстройства  Знаменитостите, които са преборили тежки душевен разстройства  Знаменитостите, които са преборили тежки душевен разстройства
Натрапчивите мисли могат да бъдат с принудителен или полов темперамент, нещо плашещо, обвързвано с уплаха или надълбоко затвърден боязън, нещо непоносимо, неловко, срамно, аморално или богохулно.



Нормални ли са натрапчивите мисли?

Добрата вест е, че доста натрапчиви мисли могат да се смятат за естествени и минават през съзнанието на човек, без да оставят отпечатък. Д-р Едуардс обаче споделя, че някои натрапчиви мисли може да стартират да се задържат в съзнанието на хората и да ги тормозят.

Ако имате такава обезпокоителна мисъл, вместо незабавно да се пробвате да я прогоните, доктор Едуардс предлага да отделите малко време, с цел да я идентифицирате като такава. „ Можете просто да си кажете: „ О, отново тази мисъл “, споделя тя. „ Признайте го и по-късно умишлено пренасочете мозъка си към сегашния миг, без да размишлявате. “

С течение на времето тази техника може да помогне за унищожаване на силата на натрапчивата мисъл. С практиката може да откриете, че вашите натрапчиви мисли се отдалечават по-бързо.

 d iStock

Свързани ли са натрапчивите мисли с психологични болести?

Когато натрапчивите мисли стартират да изместват други мисли и затрудняват мисленето за нещо друго, те може да са признак на психологично здравословно положение, като да вземем за пример: обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматично стресово разстройство, хранителни разстройства, следродилна меланхолия или тревога. Добрата вест е, че в случай че натрапчивите мисли са част от положение на психологичното здраве, те са признак, който може да реагира на лекуване, споделя доктор Едуардс.

Какво предизвиква натрапчиви мисли?

Най-честият отключващ фактор за натрапчиви мисли е стресът. Стресът, който може да докара до натрапчиви мисли, може да се утежни от: нарушение на естествените рутинни действия, липса на задоволително сън и хормонални промени.

„ Много хора изпитват натрапчиви мисли, когато се случат неща, които ги карат да се усещат уязвими, като огромна смяна в живота, поява на бебе или пренасяне “ , споделя доктор Едуардс.

 d iStock

Опасни ли са натрапчивите мисли?

С една дума - не. Д-р Едуардс споделя, че има проучвания върху хора с обсесивно-компулсивно разстройство и насилствени, натрапчиви мисли и не е открит нараснал риск от рискови дейности. Да имате притеснителна мисъл не значи, че желаете да извършите това, което е изникнало в главата ви.

„ Натрапчивите мисли са склонни да отразяват най-големите ни страхове или най-нежеланите сюжети, тъй че можете да ги приемете като сигнал за нещо значимо за вас “, споделя доктор Едуардс.

 d iStock

Според доктор Едуардс изследване от 2017 година демонстрира, че съвсем половината от всички нови родители изпитват насилствени, натрапчиви мисли, свързани с техните бебета. Това обаче не значи, че желаете да сторите нещо неприятно на бебето. Колкото и да е необичайно, това е демонстрация на вашата връзка с това малко уязвимо творение, което е толкоз нежно и зависи от вас за сигурност.

Трябва ли ви помощ за вашите натрапчиви мисли?

Д-р Едуардс предлага да потърсите професионална помощ за натрапчиви мисли, когато се случват всекидневно и оказват въздействие върху живота ви.

„ Ако ви карат да се чувствате по този начин, като че ли не можете да отидете на избрани места или да вършиме избрани неща, или в действителност се забиват в главата ви, потърсете помощ по-рано, в сравнение с по-късно “ , споделя тя. „ Те могат да бъдат лекувани доста дейно и от време на време доста бързо. “
 10 признака, че сте подложени на прочувствен стрес  10 признака, че сте подложени на прочувствен стрес  10 признака, че сте подложени на прочувствен стрес  10 признака, че сте подложени на прочувствен стрес
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР